kilka pytań w jednym temacie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • artur_86
    Classic
    • 2005
    • 6

Zamieszczone przez MisiekWAW
    Pod warunkiem że mu to na głowę nie spadnie i jeszcze będzie miał kto naprawiać :P
    MSPANC :diabelski_usmiech
  • Lacrima
    Classic
    • 2005
    • 35

Ponieważ mam parę usterek, mam i parę pytań.

Urwała mi się osłona silnika a dokładnie zaczepy... pojechałem do kolegi i jakoś udało mi się to naprawić. Przejechałem trochę kilometrów i znowu przy każdej średniej dziurze/wzniesieniu na ulicy słyszę szzzzzzzzzzzzzzzzzzz. Postanowiłem założyć już coś konkretnego (osłaniając tym samym mise olejową). Problem polega na tym, że nie posiadam w tym momęcie funduszy... (jest okres wakacyjny, urlop itd...) chcę to zrobić we wrześniu, tylko strasznie denerwuje mnie głośne szzzzzzz przy każdym obniżeniu amortyzatorów o 2-3 centymetery.... i tutaj pytanie, czy mogę ściągnąć tą osłone? nic się nie stanie podczas deszczu, jeśli wjadę w kałurzę i misa zostanie oblana zimną wodą?

Drugie pytanie...
    na przednim zderzaku wzdłuż mam plastykowy pasek, który notorycznie wypada (końcówki) - wyrobiły się całkowicie "ząbki, które to trzymają". Czy ktoś ma jakiś pomysł? przykleić na stałe?

pewnego razu zobaczyłem, że zwisa mi cienki plastykowy wężyk z prawej strony (z tyłu), koło koła, pociągnąłem go (delikatatnie), aby zobaczyć skąd jest i został mi w ręce. Nie nosi oznak "urwania", jest cieniutki - przezroczysty. Od czego on może być?

Koło wlewu oleju (po prawej stronie) mam dziwne wyprowadzenie, które wydaje mi się, że powinno być zakończone jakąś rurką, która gdzieś sobie idzie pomyślałem, że to odma... jest tam trochę oleju (nie ma żadnej rurki). Oczywiscie nie ubywa w ogóle ani kropla (sprawdzam systematycznie).

koło środkowego lusterka mam taki plastykowy ruchomy pasek, który na środku ma dziurke, od czego on jest? jak go wyprostuje to trochę przysłania mi lusterko i tą dziurkę widac w lusterku... nie podejrzewam ściemniającego się lusterka...

Z góry dziękuje za wszelkie sugestie
    dziwne, u mnie to działa

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

Urwała mi się osłona silnika a dokładnie zaczepy... pojechałem do kolegi i jakoś udało mi się to naprawić. Przejechałem trochę kilometrów i znowu przy każdej średniej dziurze/wzniesieniu na ulicy słyszę szzzzzzzzzzzzzzzzzzz. Postanowiłem założyć już coś konkretnego (osłaniając tym samym mise olejową). Problem polega na tym, że nie posiadam w tym momęcie funduszy... (jest okres wakacyjny, urlop itd...) chcę to zrobić we wrześniu, tylko strasznie denerwuje mnie głośne szzzzzzz przy każdym obniżeniu amortyzatorów o 2-3 centymetery
      TTTM
      Ja juz czwarta osłone przerabiam 5 miesiecy w zimie jezdziłem bez osłony
      co do reszty pytan niestety ni pomoge ci

Komentarz

• Sebastian_M26
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 1823
        • Superb II (3T4)

pewnego razu zobaczyłem, że zwisa mi cienki plastykowy wężyk z prawej strony (z tyłu), koło koła, pociągnąłem go (delikatatnie), aby zobaczyć skąd jest i został mi w ręce. Nie nosi oznak "urwania", jest cieniutki - przezroczysty. Od czego on może być?
        Podejrzewam że to był wężyk od zbiornika paliwa ( w benzynie są 3 przewody (3-ci odpowietzanie) a w ropie 2.....masz go od nowości?
        może ktoś go rozbił na tyle poważnie że musiał zbiornik zmienić i kupił używke benzyne i mu 1 węzyk bezużytecznie został

na przednim zderzaku wzdłuż mam plastykowy pasek, który notorycznie wypada (końcówki) - wyrobiły się całkowicie "ząbki, które to trzymają". Czy ktoś ma jakiś pomysł? przykleić na stałe
        Nie masz wyjścia przykleić lub kupić nowy
        Ja bym przykleił ale żeby w razie potrzeby było możliwe zdjęcie

koło środkowego lusterka mam taki plastykowy ruchomy pasek, który na środku ma dziurke, od czego on jest? jak go wyprostuje to trochę przysłania mi lusterko i tą dziurkę widac w lusterku... nie podejrzewam ściemniającego się lusterka
        zrób zdjęcie może ktoś pomoże
        Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• mario_op
          Ambiente
          • 2005
          • 112

Re: kilka pytań w jednym temacie

Zamieszczone przez Lacrima
          Ponieważ mam parę usterek, mam i parę pytań.

Urwała mi się osłona silnika a dokładnie zaczepy... pojechałem do kolegi i jakoś udało mi się to naprawić. Przejechałem trochę kilometrów i znowu przy każdej średniej dziurze/wzniesieniu na ulicy słyszę szzzzzzzzzzzzzzzzzzz. Postanowiłem założyć już coś konkretnego (osłaniając tym samym mise olejową). Problem polega na tym, że nie posiadam w tym momęcie funduszy... (jest okres wakacyjny, urlop itd...) chcę to zrobić we wrześniu, tylko strasznie denerwuje mnie głośne szzzzzzz przy każdym obniżeniu amortyzatorów o 2-3 centymetery.... i tutaj pytanie, czy mogę ściągnąć tą osłone? nic się nie stanie podczas deszczu, jeśli wjadę w kałurzę i misa zostanie oblana zimną wodą?

Drugie pytanie...
          na przednim zderzaku wzdłuż mam plastykowy pasek, który notorycznie wypada (końcówki) - wyrobiły się całkowicie "ząbki, które to trzymają". Czy ktoś ma jakiś pomysł? przykleić na stałe?

Koło wlewu oleju (po prawej stronie) mam dziwne wyprowadzenie, które wydaje mi się, że powinno być zakończone jakąś rurką, która gdzieś sobie idzie pomyślałem, że to odma... jest tam trochę oleju (nie ma żadnej rurki). Oczywiscie nie ubywa w ogóle ani kropla (sprawdzam systematycznie).

koło środkowego lusterka mam taki plastykowy ruchomy pasek, który na środku ma dziurke, od czego on jest? jak go wyprostuje to trochę przysłania mi lusterko i tą dziurkę widac w lusterku... nie podejrzewam ściemniającego się lusterka...

Z góry dziękuje za wszelkie sugestie
          Ad.1. MOżesz dorobić zaczepy np z blachy albo plastiku i przykręcić wkręcikami albo małymi śrubkami (wypróbowane na sobie - trzyma jak nówka), jak będziesz jeździł bez to się nic nie stanie oprócz tego że wszystko będzie brudne i przed założeniem osłony trzeba będzie umyć silnik.

Ad.2 Może taśma dwustronna, w razie czego da się oderwać.

Ad.3 Wg mnie to może być odprowadzenie wody i takich tam od wlewu paliwa, poniżej korka jest chyba taka "dziurka".

Ad.4 nie mam pomysłu ale to raczej nie odma .

Ad.5 Chyba nie masz na myśli środkowej osłony przeciwsłonecznej. Jest nad lusterkiem i składa się do przodu w stronę szyby a rozkłada do pionu? :-)

Może coś z tego co napisałem ci pomoże.
          Pozdrawiam
          COMBI ELEGANCE'03 ASV

Komentarz

• henio
            Rider
            S_OCP Member
            • 2005
            • 631

No kolego widać że niedawno kupiłeś octe, niestety tak jak pisał djczas TTTM. Ja też mam podobne " usterki" chociaż to nie są usterki bo trochę poczytać i wiadomo że gdzieś musi być odpowietrzanie zbiornika.Gdybyś miał zatartą turbawkę lub przepływkę co często wysiada to nie bawiłbyś się w takie duperele ( tak jak ja na początku :szeroki_usmiech } obyś miał tylko takie problemy , tego Ci życzę a co do odpowiedzi to koledzy już odpowiedzieli .Nie przejmuj się tylko śmigaj octą i wpadnij od czasu do czasu na forum w czwartek :P :P :P :P niedawno wruciłem z małego urlopu i coś niebardzo z postem " życie jest okrutne......

Komentarz

• rastafaraj
              Drive
              • 2005
              • 52

hehe, widze ze to nie tylko u mnie z ta oslona
              ja kiedys urwalem miske olejowa i w ogole nie mam 1/5 oslony w zwiazku z czyn nie mam 2 zaczepow dolnych Licza sie tylko i wylacznie gorne mocowania...sa 4...po prostu sruba wystaje i trzeba do niej przymocowac plastik... naprawde nic prostszego...
              proponuje wjechac na kanal(nie masz kanalu zdejmij zderzak i poloz sie pod autem ) i to zrobic w 3 minuty
              Przez pewien czas jezdzilem na swoim rozwiazaniu, ale ostatnio nabylem te takie okragle blaszki w Aso i juz tydzien sie trzyma... W ostatecznosci jak nic nie wymyslisz to odetnij sobie ten kawalek oslony ktory ci szura o ziemie mi sie tak zrobilo samo gdy oslona popuscila jedno gorne mocowanie i przejechala 400 km no i urwalem kiedys miske
              W Aso seryjne uchwyty kosztuja slownie 1zl - 1szt
              jest to jedyny element octavi ktory wymaga naprawy 3-5 krotnie w roku
              heheh

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Co do miski, to jak ma sie tak duzo szczescia, ze plastikowa oslona poleciala, to polecam zaczac zbierac $$$ na metalowa - nie zartuje.

Mowisz o pasku, ktory jest pod zderzakiem czy ten na srodku zderzaka, ktory przechodzi pod tablica rejestracyjna :?:

A to przy lusterku to oslona przeciwsloneczna. Jak slonce dobrze i upierdliwie wali szczegolnie zima, to najczesciej wlasnie nad lusterkiem oslepia. Wtedy otwierasz to do pionu i po klopocie :szeroki_usmiech
                Spritmonitor.de

Komentarz

• Sebastian_M26
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 1823
                  • Superb II (3T4)

Lacrima,
                  Octavia jest niska, bardzo niska
                  Pamiętaj o tym w koleinach i krawężnikach
                  Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• Filemonik
                    Drive
                    • 2005
                    • 86

Mam octą przelatane 140kkm i ani razu nie odpadła mi osłona silnika a mam sport zawias -30mm.
                    Skoda octavia combi 1,9tdi L&K
                    Przebieg 212000

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Zamieszczone przez Filemonik
                      Mam octą przelatane 140kkm i ani razu nie odpadła mi osłona silnika a mam sport zawias -30mm.
                      Wszystko zalezy jak sie tym jezdzi i czy sie uwaza. U nas oslona jest cala, za to zderzak jest ciagle porysowany od spodu, przy dojezdzaniu do kraweznikow :x
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Samiec
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 4287
                        • Octavia I (1U2)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                        Wszystko zalezy jak sie tym jezdzi i czy sie uwaza. U nas oslona jest cala, za to zderzak jest ciagle porysowany od spodu, przy dojezdzaniu do kraweznikow :x
                        U mnie to samo :? niedlugo zderzak by sie przydal nowy :roll: ,dodatkowo sie dowiedzialem wczoraj ze jest lekko peknieta oslona boczna i urwany jeden uchwyt.
                        Amorki coraz kiepsciejsze i coraz bardziej occta sie buja i ryzyko ze polamne oslone z km na km wzrasta :roll:
                        TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Masmo
                          L&K
                          • 2005
                          • 1145

Zamieszczone przez rastafaraj
                          hehe, widze ze to nie tylko u mnie z ta oslona
                          ja kiedys urwalem miske olejowa i w ogole nie mam 1/5 oslony ......
                          jest to jedyny element octavi ktory wymaga naprawy 3-5 krotnie w roku
                          A ja mam z blachy dural i koleiny mi nie straszne. :twisted:
                          I podnisłem przędnie zawiesznie i teraz czekam na tylne sprężyny z pakietu na złe drogi (czyt. polskie drogi). Tylko brak mi 4x4 :cry:

[ Dodano: Czw 14 Lip, 05 13:41 ]
                          Zamieszczone przez Filemonik
                          To chyba tylko obwodnicą poganiasz? A Błednik przed remontem przejechałeś??

[ Dodano: Czw 14 Lip, 05 13:48 ]
                          Zamieszczone przez Lacrima
                          ....i tutaj pytanie, czy mogę ściągnąć tą osłone? nic się nie stanie podczas deszczu, jeśli wjadę w kałurzę i misa zostanie oblana zimną wodą?

Jasne że możesz ściągnąc osłonę. Jeździłęm tak 0,5 roku aż się zmobilizowałem do metalowej.

"Plastykowy ruchomy pasek" to chyba 3 osłona p słoneczna bardzo reklamowana przez Skodę i faktycznie się przydaje gdy jedziesz i Słońce się akurat upsze świecić nad lusterkiem. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
                          Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

Pracuję...